9,4
1.196 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Proace-City-exterieur-driekwart-rechtsvoor-header.jpg

SEBA 2023: tot € 5.000 subsidie!

Alles over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s

De volledig elektrische Toyota Proace en Proace City zijn met ingang van 2023 extra aantrekkelijk dankzij de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Nu de nieuwe subsidie aanvraagronde is gestart op 10 januari 2023, profiteer je van maximaal € 5.000 subsidie per duurzame bedrijfsauto. Beter voor je portemonnee dus, maar ook voor het milieu.

Toyota-Proace-exterieur-laadpunt.jpg
Hoofdstukken in dit SEBA-artikel
 • SEBA-jaarbudget 2023
 • Bij koop en financial leasing
 • Eisen SEBA-subsidie
 • Tips voor SEBA-aanvraag
SEBA-jaarbudget 2023

De SEBA is in het leven geroepen om lokaal emissieloze bedrijfsauto’s extra aantrekkelijk te maken. De subsidieregeling ging in 2021 van start en loopt door tot 31 december 2025. De minister stelt elk jaar het subsidieplafond en het percentage per auto vast. Voor 2023 is het totale SEBA-jaarbudget vastgesteld op € 33 miljoen. De subsidie bedraagt 10% van de aanschafwaarde met een maximum van € 5.000. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het subsidiepercentage 12%.

Toyota-Proace-exterieur-driekwart-linksachter-laadruimte-alinea-1.jpg
Toyota-Proace-exterieur-driekwart-linksvoor-beeldvullend.jpg
Toyota-Proace-exterieur-laadklep-alinea-2.jpg
Bij koop en financial leasing

In 2023 kunnen er in totaal zo’n 7.500 bedrijfswagens met SEBA-subsidie worden gekocht. Dit kan zijn door ondernemers of door non-profitorganisaties. De subsidieregeling is alleen van toepassing bij een koop-/financial leaseovereenkomst van een nieuwe, lokaal emissievrije bedrijfsauto. In het geval van operational lease kan de leasemaatschappij subsidie aanvragen.

Eisen SEBA-subsidie

Om gebruik te maken van SEBA moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 • De subsidie geldt bijvoorbeeld alleen voor bedrijfsauto’s voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kg.
 • De aan te schaffen bedrijfsauto moet nieuw en lokaal uitstootvrij zijn en over een elektromotor beschikken.
 • De netto catalogusprijs uit voertuigcategorie N1 is € 20.000 of meer, exclusief btw, inclusief bpm en inclusief opties die zijn aangebracht voorafgaand aan de aangifte van het kenteken.
 • Op de aanvraagdatum van SEBA mag het voertuig nog niet op naam staan.
Toyota-Proace-interieur-dashboard-alinea-3.jpg
Toyota-Proace-exterieur-driekwart-linksachter-beeldvullend.jpg
Toyota-Proace-exterieur-driekwart-rechtsvoor-aan-laadpaal-alinea-4.jpg
Tips voor SEBA-aanvraag

De SEBA-subsidie vraag je aan via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uiteraard hebben we ook hier wat tips voor je op een rijtje gezet.

 • Doe de subsidieaanvraag vóór het plaatsen van de definitieve order.
 • Zorg dat het kenteken op naam van de aanvrager staat.
 • Na goedkeuring van de aanvraag duurt het maximaal 7 maanden totdat de bedrijfsauto wordt afgeleverd. Is er een langere levertijd? Dan mag de aanvrager deze goedkeuringsperiode met maximaal 5 maanden verlengen.

Wil je nu meer weten over de SEBA-regeling? Kijk dan op de SEBA-pagina van RVO. En wil je meer weten over de mogelijkheden van een batterij-elektrische Toyota Proace of Toyota Proace City? De dichtstbijzijnde Toyota-dealer helpt je graag verder.

De levertijden zijn doorgaans erg kort. Weet ook dat je SEBA kunt combineren met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Meer weten? Kijk dan op de speciale SEBA/MIA-pagina van RVO.

Toyota-Proace-City-exterieur-driekwart-rechtsvoor-aan-laadpaal-alinea-5.jpg
Meer info Proace Electric Meer info Proace City Inschrijven Toyota nieuwsbrief