9,4
1.212 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-World-voorkomen-nek-en-rugklachten-hero-dealersites.jpg

Tips: autorijden zonder rugklachten

Zo voorkom of beperk je rugklachten

Langdurig zitten is niet goed voor je rug. Dat geldt voor een lange dag op kantoor, maar zeker ook voor wie veel op weg is met de auto, hoe goed een autostoel ook is. Daarom zetten we een aantal tips op een rij waarmee je rugklachten tijdens het rijden kunt voorkomen en die ervoor zorgen dat bestaande rugklachten niet erger worden.

Pijn in de onderrug

Liefst vier op de vijf mensen heeft last van rugklachten. De met stip meest voorkomende klacht is pijn in de onderrug. De meest voorkomende meer serieuze rugaandoening is een hernia. Die beperkt zich vaak tot de onderrug, maar de pijn kan uitstralen naar de benen. Ook nemen veel mensen vanwege de pijn juist een verkeerde loop- of zithouding aan, waardoor het probleem alleen maar erger wordt. Om dat alles te voorkomen zetten we een aantal tips voor je op een rij, waarmee je in ieder geval tijdens het autorijden klachten kunt voorkomen.

Toyota-World-voorkomen-nek-en-rugklachten-555-01.jpg
Toyota-World-voorkomen-nek-en-rugklachten-555-02.jpg
Goede zithouding

Een belangrijk punt is het aannemen van een goede zithouding. De zithouding die je tijdens rijlessen hebt geleerd, is niet alleen optimaal voor een veilige zithouding, maar ook voor je rug. Door goed rechtop te zitten met je bekken tegen de rugleuning en je armen iets gebogen tussen jou en het stuur, belast je je rug namelijk het minst. Veel automobilisten gaan ontspannen iets onderuit zitten of in de stoel ‘hangen’, maar zeker tijdens langere ritten is dat juist extra belastend voor je rug.

Ondersteun je armen

Bij de vorige tip werd het al genoemd: ook de positie van je armen heeft invloed. De tien-voor-twee- of kwart-voor-drie-stand is ideaal, maar maak – als ze er zijn – ook gebruik van de armsteunen op het portier en tussen de voorstoelen. Dat zit niet alleen meer ontspannen, maar daarmee ontlast je ook weer de rug. Doordat je armen ergens op steunen, ‘hangen’ ze namelijk minder aan je schouders.

Toyota-World-voorkomen-nek-en-rugklachten-555-03.jpg
Optimaliseer de stoel

Zelfs goede autostoelen zijn niet altijd optimaal. Plaats daarom een kussentje in je onderrug, of een speciaal daarvoor ontwikkeld steuntje. Zeker voor mensen die langer zijn dan 1,80 meter zijn de zittingen van autostoelen vaak aan de korte kant. Een minder goede (of zelfs ontbrekende) ondersteuning van de benen werkt door in de belasting van je rug. Let hier dus op bij je autokeuze. Ook kun je achteraf je stoelzitting laten verlengen, maar dat is wel een prijzige optie. Een zitting kan ook te lang zijn, dan duwt hij in de knieholte wat de bloedsomloop vermindert.

Let hierop bij je autokeuze

Ook de zithoogte van de auto kan meespelen. Een auto met een hogere instap is vaak de beste keuze voor je rug. De zitting is dan hoger ten opzichte van de grond, waardoor je makkelijker instapt, maar vooral ook is de zitting dan vaak hoger ten opzichte van de vloer van de auto. Daardoor staan je benen in een betere positie en/of worden ze beter ondersteund. Een auto met cruise control kan ook helpen, dan kun je (afhankelijk van de verkeerssituatie!) namelijk je benen even in een andere positie houden.

Neem pauze met oefeningen

Tijdens lange ritten wordt voor de verkeersveiligheid aangeraden regelmatig een korte pauze te nemen, zodat je daarna weer ‘opgeladen’ op weg kunt. Deze pauze kan echter ook goed zijn voor je rug! Blijf tijdens de pauze niet in de auto zitten, maar loop een rondje of doe wat eenvoudige oefeningen om je rug even in beweging te brengen. Bijvoorbeeld even wandelen, draaien met de heupen en je rug afwisselend bol en hol maken. Bijkomend voordeel: door die oefeningen ben je ook weer extra fit om met volle aandacht verder te rijden.

Ontspan!

Los van de hierboven genoemde tips voor een goede zithouding met goede ondersteuning, is het ook belangrijk om zelf ontspannen achter het stuur te zitten. Wie om welke reden dan ook gespannen of zelfs krampachtig achter het stuur zit, heeft een grotere kans op rugklachten of om bestaande klachten te verergeren.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief