9,4
1.196 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Wintercheck-01.jpg

Wintercheck: klaar voor de winter

Je auto gecontroleerd op essentiële onderdelen

Benieuwd of jouw auto klaar is voor de winter? Tijdens een wintercheck controleert jouw plaatselijke Toyota dealer je auto op 18 essentiële onderdelen. Onze expert geeft deskundig advies.

Wat houdt de wintercheck in?

“Tijdens de wintercheck controleren we een auto op essentiële onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke vloeistoffen zoals motorolie, remvloeistof en koelvloeistof. Maar het gaat ook om onderhoudsdelen zoals banden en remmen. Eigenlijk zijn die het hele jaar door belangrijk, maar in de winter kan een extra check zeker geen kwaad.”

“Laat ik ook even een mythe doorbreken: zo’n wintercheck is géén vervanging van een APK of onderhoudsbeurt. Die staan daar volledig los van. De wintercheck is een goede aanvulling op het onderhoudsschema van je auto.”

Toyota-Wintercheck-05.jpg
Informatie wintercheck Maak afspraak
Waar letten jullie zoal op bij de wintercheck?

“Goed zicht is essentieel, zeker ook in de winter. De zon staat laag, het natte wegdek schittert je tegemoet of je rijdt door een regen-, hagel- of sneeuwbui. Dan is het prettig om een extra check te hebben gedaan op de ruitenwissers en ruitenwisservloeistof.”

“Een veelgemaakte fout is overigens dat mensen hun ruitenwissers aanzetten terwijl deze nog aan de ruit vastgevroren zitten. Dan heb je grote kans dat het rubber van de ruitenwisser afscheurt van het ijs. Zo verkort je de levensduur van je ruitenwissers en dat is zonde.”

Toyota-Wintercheck-08.jpg
Toyota-Wintercheck-04.jpg
Wat is verder belangrijk om te checken?

“De verlichting. Dat heeft te maken met actieve en passieve veiligheid: je wilt immers zelf goed kunnen zien én door anderen tijdig gezien worden. Daarom checken we goed de verlichting en vervangen we lampjes die niet of niet goed genoeg meer werken.”

In elk jaargetijde geldt: een auto is veiliger op goede banden met de juiste bandenspanning. “Je auto maakt op slechts vier plekken contact met de weg: via de banden. Toch wordt daar eigenlijk veel te weinig naar gekeken. Wij adviseren: check elke twee maanden je bandenspanning, dat is wel zo verstandig.”

Wat is een veelgemaakte fout op weg naar de winter?

“Een accu kan ’s zomers nog goed lijken te werken, maar besef wel dat diezelfde accu in koude wintermaanden tot wel 40 procent minder capaciteit heeft. Bovendien moet je bij winterse omstandigheden rekening houden met de zogeheten viscositeit van de motorolie. Makkelijker gezegd: motorolie wordt stroperig bij kou. Er is ’s winters dus meer energie en kracht nodig om je auto te starten. Voorkom problemen en doe een gratis accucheck. Daarbij meten we kosteloos de gezondheid van je accu.”

Toyota-Wintercheck-02.jpg
Waar kun je terecht voor een wintercheck?

“Bij alle Toyota dealers kun je terecht voor een wintercheck. Die adviseren wij vooral aan mensen die weinig kilometers maken in hun auto en daardoor niet vaak een dealer bezoeken. De meeste dealers rekenen voor een wintercheck 29,95 euro, exclusief onderhoudsmateriaal. Dat betekent dat je tegen relatief lage kosten weer veilig onderweg bent.”

Informatie wintercheck Maak afspraak