9,4
1.196 beoordelingen
Terug naar overzicht
_NVB4767_Supercars_of_the_90s_Louwman_Museum_header

Unieke Toyota GT-One in Louwman Museum

‘Supercars of the 90’s’-tentoonstelling te bezoeken tot en met 1 september 2024

Een straatlegale Le Mans-racer en een van de meest exclusieve Toyota’s ooit gemaakt is tot en met 1 september 2024 te zien in het Louwman Museum in Den Haag. De Toyota TS020, in Europa beter bekend als de Toyota GT-One, werd speciaal gemaakt om deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans, zonder compromissen op het gebied van ontwerp en techniek.

Speciaal team

Bij Toyota Motorsport GmbH (TMG) in het Duitse Keulen werd eind 1996 gestart met het GT-One project onder leiding van Andre de Cortanze, die hiervoor al een Le Mans-winnende raceauto had ontworpen. De straatlegale racer van Toyota werd echter volledig met CAD-computersystemen ontworpen. Cortanze voltooide het chassisconcept in januari 1997. Binnen twee maanden waren het algemene ontwerp en de details van de voorkant, achterkant en brandstoftank van de auto klaar. In mei volgden de deuren en de achter- en zijstructuur. Het hele project was in september 1997 klaar.

Twin-turbo V8

De slanke vorm van de carrosserie is verfijnd in een windtunnel in Italië. Het leidde tot een ontwerp met minimale luchtopeningen in de carrosserie. Dan de motor: dat is een twin-turbo V8 die de eerdere Group C TS010 van Toyota aandreef. Norbert Kreyer en de motorafdeling van TTE (Toyota Team Europe) hebben het oorspronkelijke ontwerp van de V8 echter volledig herzien. Ze maakten het blok compacter en lichter, reduceerden het brandstofverbruik, verhoogden het vermogen en veranderden het toerenbereik. In december reed de racewagen zijn eerst testrondes met onder anderen Martin Brundle achter het stuur.

_NVB3987_Supercars_of_the_90s_Louwman_Museum
Supercars of the 90’s

De Toyota GT-One is onderdeel van de spectaculaire verzameling supercars die nu in het Louwman Museum in Den Haag te zien is. Zo staan er ook de straatversies van de belangrijkste concurrenten van de GT-One op Le Mans tentoongesteld. De tentoonstelling ‘Supercars of the 90’s’ is te zien tot en met 1 september 2024.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief